Melkconfituur van rauwe hoevenmelk en bierpraline met een crumble van streekkoffie

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de melkconfituur:

  • 100 ml rauwe hoevemelk*

  • 50 gr suiker

Voor het ijs:

  • 8 eidooiers

  • 150 gr suiker

  • 100 gr bierpralines*

  • 15 gr cacao

  • 4 koffiebonen van de streek*

  • 800 ml volle melk

  • 200 ml volle room

Voor de crumble:

  • 115 gr boter

  • 150 gr suiker

  • 150 gr bloem

  • 25 gr streekkoffie (gemalen)*

  • 5 gr cacao

  • 3 gr zout

Als garnituur:

  • 4 takjes verse munt

  • gehakte pindanootjes

 

Bereiding:

  • Melkconfituur: 

    1. Laat de melk en de suiker op een klein vuurtje langzaam ( +/- 4 u)  inkoken tot confituur.

  • Ijs:

    1. Kook de melk en de room op samen met de cacao en de koffieboontjes, laat de bierpralines hierin smelten. 

    2. Laat alles even trekken en afkoelen. Zeef het mengsel.

    3. Klop de eidooiers en de suiker samen op (en ruban).

    4. Giet de melkmassa op de ei/suiker-mengeling en zet even terug op het vuur. Laat het een beetje indikken.

    5. Laat afkoelen en draai het ijs af in een ijsmachine.

  • Crumble:

    1. Meng alle droge ingrediënten, smelt de boter en voeg het toe aan het droge mengsel.

    2. Alles goed mengen en dun op een bakpapier uitstrijken.

    3. Gedurende  +/- 10 minuten afbakken op 170°C in de oven.

    4. Laten afkoelen en vermalen in de keukenrobot tot poeder.

  • Afwerken met een takje munt en wat gehakte pindanootjes.

  • Serveer met een kopje streekkoffie.

© Straffe Streek